Nordzucker Logo
print

Melasa

Ciemnobrązowy syrop o lepkiej konsystencji pozostały po ostatnim stopniu krystalizacji nazywany jest melasą. Zawiera on około 50% cukru, który ze względów ekonomicznych nie jest wyodrębniany z tego produktu.

Określa się ją jako ciecz gęstą, lepką, o barwie od brązowej do ciemnobrunatnej, mającą swoisty zapach podobny do karmelu.

Głównym składnikiem melasy jest sacharoza (około 40-50%), woda (około 20%), cukry redukujące, rafinoza oraz niecukry (np. aminokwasy).

Ważny składnik pasz

Słodki smak, wysoka zawartość energii i znakomite właściwości do prasowania
i wiązania sprawiają, że melasa jest doskonałym surowcem do produkcji pasz dla zwierząt
i skoncentrowanej paszy mineralnej.

Melasa jest wyjątkowa nie tylko ze względu na smak, ale także doskonałą strawność. Ciemnobrązowy syrop  jest bardzo szybko fermentującym źródłem energii dla mikroorganizmów w żwaczach bydła. Ma również pozytywny wpływ na zawartość białka w mleku.

Podstawowy surowiec do produkcji drożdży, alkoholu i leków

Jako że melasa zawiera nie tylko cukier i inne węglowodany, ale także znaczne porcje białka i minerałów, może być wykorzystywana jako surowiec do produkcji całej gamy innych produktów. Od dawna stosuje się ją np. do fermentacji drożdży, alkoholu i kwasów. Cenne aminokwasy ekstrahowane z melasy są z kolei wykorzystywane do produkcji środków farmaceutycznych.

 

Nordzucker Polska S.A. posiada w ofercie melasę z przerobu buraka cukrowego oraz z rafinacji surowego cukru trzcinowego.  W sprawie dostępności towaru oraz warunków sprzedaży prosimy o kontakt pod adresem:  melasa@nordzucker.com

 

 

Strony internetowe CMS Typo3 Poznań | LargoSystem